1. Ääntäminen

Kun kieliä opiskelee itsenäisesti netissä, on selvää, että ääntämisen opetteleminen ja kuullun ymmärtäminen jäävät helposti vähäiselle. Saksan kielen ääntäminen ei ole mahdottoman vaikeaa, mutta sitä on kuitenkin harjoiteltava. Huom! Tässä blogissa en laita yleensä sanojen yhteyteen ääntämisohjeita. Tämän vuoksi suosittelen kovasti hankkimaan esimerkiksi sanakirjan, jossa jokaisen sanan yhteydessä on ääntämisohje. Lisäksi kannattaa käydä kuuntelemassa blogin linkkien takaa saksankielistä puhetta mahdollisimman paljon.

AVAINASIOITA: Saksan kielen erikoisuudet ovat ß (ss) ja ü (y) – saksan kielessä ovat myös käytössä ääkköset. Diftongeista kannattaa muistaa, että ai/ei/ay/ey äännetään ”ai” & äu/eu/oy äännetään ”oi”. Huomioi myös, että ’ie’ ääntyy pitkänä i:nä. Nykyisin ß-kirjainta käytetään vain pitkän vokaalin tai diftongin jälkeen (lyhyen vokaalin jälkeen tulee ss). PS. Saksan kielessä kirjoitetaan kaikki substantiivit isolla alkukirjaimella.

Vokaalit & konsonantit

Vokaaleista on äänneasuja kaksi: lyhyt ja pitkä. Ajan kuluessa oppii useimmiten tunnistamaan automaattisesti, kummasta on kyse. Lyhyt vokaali on esimerkiksi silloin, kun sitä seuraa kaksi samaa konsonanttia. Pitkä vokaali taas on esim. silloin, jos vokaalia seuraa heti yksittäinen konsonantti tai kun vokaalin jäljessä on h, joka ei äänny. Myös ’ie’ ääntyy pitkänä i:nä (e ei siis tuolloin äänny lainkaan). Kaksoiskonsonantit ääntyvät lyhyinä. Lue tämän sivun esimerkit sitten, kun olet tutustunut muihin ääntämissääntöihin.

Harjoitus 1a: Lue säännöt ja mieti, miten ääntäisit vihreän väriset sanat. Mieti aina myös edellä mainittujen asioiden pohjalta, onko äänne pitkä vai lyhyt.

* ’ie’ äännetään pitkänä i:nä, jolloin e on siis mykkä. sie (hän, naisp.), lieben (rakastaa)
* ’ei’ ja ’ai’ äännetään ”ai”. mein (minun), eins (yksi), nein (ei)
* äu, eu ja oy ääntyvät ”oi”. heute (tänään), neu (uusi), Deutschland (Saksa)
* v äännetään yleensä kuten f (joitakin poikkeuksia on esim. lainasanoissa). viel (paljon), Vater (isä)
* w ääntyy kuten suomen v. wie (miten), Wagen (Auto)
* c ääntyy ennen kirjaimia e, i, ä ja ö kuten ”ts”, mutta muualla kuten k. Celsius, Computer (tietokone)
* h ei äänny sanan keskellä, mutta pidentää edellä olevan vokaalin (sanan alussa h siis ääntyy normaalisti). fahren (ajaa), sehr (hyvin), Haus (talo)
* saksan ü ääntyy kuten suomen y. über (yli), müssen (täytyä)
* s ääntyy soinnillisena [z] vokaalin edellä tai välissä. sie, singen (laulaa)
* suhuässänä ääntyy äänne sch sekä yhdistelmissä sp/st. Sport, sprechen (puhua), schnell (nopea)
* muulloin s (kuten myös aina ßon ”normaali” soinniton. das, straße (katu)
* z äännetään kuten ”ts”. zeigen (näyttää)
* ch äännetään vokaalin ü/ö/ä/e/i jälkeen terävänä h-äänteenä. ich (minä)
* ig-pääte ääntyy sanan lopussa ich-äänteenä. wichtig (tärkeä)
* ach-äänteessä ch ääntyy voimakkaana (h:n kaltaisena ’suun takaosassa’). machen (tehdä)
* qu ääntyy ”kv”:nä. Quark (rahka)
* kirjaimet b/d/g äännetään sanan lopussa (tai tavun lopussa) kuin suomen kirjaimet p/t/k, mutta esim. sanan alussa pehmeinä! Korb (kori), Danke (kiitos), Kind (lapsi), gehen (mennä), Tag (päivä)
* sanan/tavun lopussa r ääntyy heikkona. wir (me)

Paino on usein saksassa ensimmäisellä tavulla, mutta ei aina. Kannattaa myös huomioida, että saksan kielen ääntäminen on jonkin verran erilaista eri alueilla.

Harjoitus 1b: Käy esimerkiksi Internetixin sivuilla kuuntelemassa teksti ja about.comin sivuilla kuuntelemassa sanoja. Käy myös lukemassa ja kuuntelemassa tämän sivun esimerkit sekä samoin tämän. Kiinnitä huomiota nyt vain sanojen ääntämiseen.

Sävelkulku: Kysymyslauseissa on loppua kohti nouseva melodia.

Mistä tiedän, sanoinko sanan oikein?

Seuraavien ohjeiden avulla löydät netistä saksan sanojen/lauseiden ääntämisiä ilmaiseksi. Parasta tietenkin olisi kuunnella aitojen ihmisten puhumaa puhetta (siihen sivun lopussa linkkejä), mutta jos yksittäisiä sanoja siis haluaa tarkistaa nopeasti, näistä voi olla apua. Nämä eivät kuitenkaan ole 100%:n luotettavia.

1. GOOGLE TRANSLATOR

Kirjoita sana (tai useampi, mutta ei kuitenkaan liian montaa) & kuuntele ääntäminen kaiuttimen kuvaketta painamalla. Huomaa, että Google Translatorin käyttäminen lauseiden kääntämiseen ei ole kovinkaan luotettavaa… Google Translator löytyy täältä.

Kuuntele sana

Kuuntele sana

2. TEXT TO SPEECH

Mene esim. IVONA-sivulle tai tänne & valitse kieleksi saksa (german). Kirjoita laatikkoon teksti, jonka haluat kuulla ja paina ”play/say it”. Odota hetki, niin kuulet puheen. Samalla tavalla toimia sivustoja on muitakin.

**

Harjoitus 1c: Kokeile meneekö kielesi solmuun näitä lukiessa. ;)

”Es sprach der Herr von Rubenstein,
mein Hund der ist nicht stubenrein.”

”Esel essen Nesseln nicht, Nesseln essen Esel nicht.”

”Wir Wiener Waschweiber würden weiße Wäsche waschen,
Wenn wir wüßten, wo warmes Wasser wäre.”

”Brautkleid bleibt Brautkleid, und Blaukraut bleibt blaukraut. ”

Aakkoset

Ääntämisohjeet ovat suluissa.

A [a:], Ä [A-Umlaut], B [be:], C [tse:], D [de:], E [e:], F [eff], G [ge:]
H [ha:], I [i:], J [jott], K [ka:], L [ell], M [emm], N [enn]
O [o:], Ö [O-Umlaut], P [pe:], Q [ku:], R [err], S [es], T [te:], U [u:], Ü [U-Umlaut]
V [fau], W [ve:], X [iks], Y [ypsilon], Z [tsett]
ß [es-tset]

Harjoitus 1d: Kuuntele aakkoset BBC:n sivuilta (tai täältä). Opettele sitten tavaamaan oma nimesi. Ja harjoituksen vuoksi myös vaikkapa perheenjäseniesi nimet. Youtubesta voit kuunnella ABC-lauluja saksaksi.

Kuuntele saksaa netissä

Zeit Online / video
Spiegel TV
Stern / video
Dw.de

Saksalaisia radiokanavia löytyy täältä.
Kuuntele lastenlauluja sanoineen saksaksi.

PS. Saksassa dubataan ulkomaiset ohjelmat, joten vaikkapa Youtubesta voit kuunnella/katsella ohjelmia saksaksi. Lisäksi voit etsiskellä saksalaisia tv-sarjoja, esim. ”Berlin, Berlin” (suom. Nuori nainen Berliinissä) tai Unser Charly (suom. Ystävämme Charlie).

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”1. Ääntäminen

 1. Viime heinäkuussa aloitin työt Etelä-Saksassa. Opiskelen iltakursseilla ja aina silloin tällöin tulee käytettyä tätä sivustoa opintojen tueksi. Todella hyvin tehty sivusto! Kiitos

  • Anaalikarhu taitaa sitten olla erikoistunut näihin kyseisiin ”hoitoihin”. No, jopas on!

   Olin juuri antamassa hyvää palautetta näistä sivuista ja siitä, miten kovasti tekijä on nähnyt vaivaa tehdessään näitä. Iso kiitos sinulle, joka olet nämä tehnyt. Muistin juuri sen jalkapallokenkä-myyjän, jolle piti antaa hyvää palautettaa ekslusiivisesta jalkapallokenkätietämyksestä. Ei jättänyt ostajalle yhtäkään kysymystä enää kysyttäväksi niillä tiedoilla :-) Oli muuten Kluuvin XXL ja muistaakseni sellainen vaaleatukkainen jalkapalloilija Markus on myyjänä siellä. Erittäin tietävä kaveri, kun ostatte pläägät juniorille.

   Verestän lukioaikaista saksaani ja opettelen vihdoin puhumaan sitä saksaa saksankielisen ystäväni kanssa jottei aina puhutttaisi suomeksi tai englanniksi. Kiva, kun oppi puhumaan saksaksi, ymmärtämään saksankielisiä lehtiartikkeleita ja seuraamaan paremmin saksankielisiä ohjelmia, katsomatta aina suomenkielistä tekstitystä. Ja onhan se jalkapallokielikin – Naturlich!

   Pidä yllä osaamistasi ja oppimaasi. Ja aina voi opetella uutta tai sitten muistaa edes jotain oppimastaan :-)

   Kiitoksen laitan tässä sivujen tekijälle : ) Plz: pidä näitä yllä.

   Terveisin:
   Rouva kirjaston uumenista, kirjojen keskeltä, josta saksankielen sanakirjaa ei löytynyt, mutta nämä sivut : ) löytyivät. Kiitos!

Kommentoi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s